backintervaller

Förbered dig mentalt,backintervaller är jobbigt!

Många löpare springer samma flacka rundor år efter år och har lärt sig varenda krök. För många är löpningen lika mycket avslappning som träning – ett tillfälle att koppla bort alla måsten och njuta av frisk luft och kanske favoritmusiken i öronen. Backintervaller bjuder inte på mycket njutning, men är oerhört bra träning. Det ger variation och tvingar kroppen att anstränga sig mer.

Om du lägger in ett pass backintervaller med jämna mellanrum i din träning kommer du stärka muskeln på framsida lår och få ett snabbare, och mer löpekonomiskt steg.
De finns studier som visar att de som tränar backintervaller visat sig vara mindre benägna att förlora kondition när de tar ledigt från träningen. Och många forskare tror att backintervaller kan förbättra elasticiteten i muskler, senor och ligament, vilket gör att dessa vävnader kan utföra mer arbete med mindre ansträngning.

Så – vad väntar du på? Ut och besegra berget (eller i alla fall en backe med lagom lutning)!

Tänk på:
Jobba med ett långt och kraftfullt löpsteg där du tänker på att förstärka så väl hälkick som knälyft.

Sjunk inte ihop med överkroppen när du springer uppför. Behåll din stolta hållning. Tänka ”var en giraff” och vips så får du med dig höften på ett bra sätt. Ett annat knep är att tänka att man har en krok mitt i bröstkorgen, och att det sitter en vajer fast i den som hjälper till och drar dig hela vägen upp till toppen.

Överdriv inte stegisättningen. Det kan vara slitsamt på både vader och framförallt hälar att springa uppför om man kommer för högt upp på tå. Lyssna på kroppen.

Exempel på backpass:
Hitta en backe som inte är brant, men som har en jämn och fin uppförslutning.
Uppvärmning 15-20 minuter jogg.
5-8st 45-60 sekunders intervaller uppför, jogga lätt nerför.